====INFO SEMASA ======


Sebarang urusan boleh terus ke emel pertubuhan pkrjk92@gmail.com


Untuk pendaftaran ahli di luar kelantan boleh lah berhubung terus dengan pengerusi atau Setiausaha Perhubungan NegeriMonday, March 1, 2010

Rencana Sejarah Raja Jembal di KOSMO

Artikel ini dipetik dari KOSMO 28 Feb 2010

Kisah raja perempuan Kelantan
"SAYA tak kenal Cik Siti Wan Kembang tapi semangatnya ada dalam diri saya," kata Yang Dipertua Persatuan Pedagang dan Pengusaha Melayu Malaysia (Perdasama) Kelantan, Aishah Mahmood, saat diajak berbicara tentang Cik Siti Wan Kembang yang sangat sinonim dengan negeri Kelantan.

Aishah, 61, yang merupakan usahawan laut dalam wanita pertama ne

gara menyedari ada sedikit signifikan antara dirinya dengan Cik Siti Wan Kembang, raja yang memerintah Kelantan dari tahun 1610 hingga 1677 itu. Semangat jagoan dan kepimpinan Cik Siti Wan Kembang yang mampu 'hidup tanpa lelaki' bagai ada persamaan dengan Aishah, ibu tunggal beranak lima ini.

"Semangat Cik Siti Wan Kembang kental sekali. Dialah perempu an, 'lelaki' dan hulubalang," ujar Tokoh Maal Hijrah Kelantan 2008 itu lagi yang merupakan wanita pertama di negeri itu yang dianugerahkan gelaran tersebut selepas 50 tahun kemerdekaan

Raja Jembal

Kerana tidak mempunyai pewaris takhta, Cik Siti Wan Kembang tel

ah mengambil Puteri Saadong anak kepada Raja Loyor daripada keturunan Raja Sakti (Raja Jembal) yang memerintah di Jembal, satu tempat di negeri Kelantan sebagai anak angkat. Puteri Saadong atau Mariam amat terkenal dengan kecantikan rupa parasnya.

Raja Jembal mempunyai empat orang putera dan tiga orang puteri. Berasaskan salasilah, Sultan Kelantan sekarang, Sultan Ismail Petra mempunyai darah keturunan Raja Jembal. Keturunan Raja Jembal juga diwarisi oleh mereka yang mempunyai gelaran Raja, Tengku, Tuan, Ku, Nik dan Wan.

Menurut Setiausaha Agung Pertubuhan Kerabat Raja Jembal Kelantan, Tengku Mohd. Norhamzah Engku Hussin, 63, semasa beliau kecil, kisah tentang Cik Siti Wan Kembang cumalah cerita dari mulut ke mulut.

"Tapi kami percaya Cik Siti Wan Kembang dan Puteri Saadong benar-benar wujud. Ia bukan cerita dongeng, atau legenda," katanya.


SULTAN Kelantan, Sultan Ismail Petra mempunyai darah keturunan Raja Jembal.

Menurutnya, Cik Siti Wan Kembang digambarkan sebagai seorang yang jelita, perkasa dan pendekar. Pada masa yang sama, baginda begitu kuat berpegang kepada agama.

Cik Siti Wan Kembang berjiwa halus dan berhati suci serta berbudi luhur. Baginda telah bertemu seekor anak kijang yang sakit lalu dibela hingga sembuh serta menjadi binatang kesayangannya.

Norhamzah berkata, persatuannya juga percaya Cik Siti Wan Kembang dan Puteri Saadong merupakan manusia terpilih yang dikurniakan keramat.

"Ada yang menceritakan, Cik Siti Wan Kembang memeluk Islam apabila ajaran Islam dibawa oleh pedagang-pedagang Arab. Sebab itulah namanya Wan Kembang, bukan Wan Fatimah atau Wan Aminah.

"Biasanya individu yang menerima Islam dengan sepenuh hati, tambahan pula dia merupakan seorang pemimpin, membawa hikmah yang besar.

Keramat

"Kami percaya wujudnya unsur luar biasa seperti karomah (keramat) pada insan tertentu dan ia bukan mitos," katanya.

Norhamzah menyifatkan ingatan berpanjangan terhadap wanita itu sehingga kini dan kehilangannya di Gunung Ayam yang dikatakan seperti ghaib sebagai antara ciri keramat.

Satu sumber dari catatan pengembara Islam, Ibnu Battutah menyebutkan terdapat seorang raja perempuan beragama Islam bernama Urduga di Kuala Krai (dalam catatan disebut Kilu Krai). Raja perempuan itu pandai menunggang kuda, memanah dan pandai menulis tulisan Arab. Sesetengah sumber mengatakan Urduga ialah Cik Siti Wan Kembang.

Buku Detik-detik Sejarah Kelantan menceritakan Cik Siti Wan Kembang telah membawa diri ke Gunung Ayam untuk beribadat menghambakan diri sepenuhnya kepada Allah dan kisah hidupnya tidak lagi diketahui.

"Mungkin juga baginda tidak mahu berkahwin kerana mahu memberikan sepenuh jiwanya kepada Tuhan," kata Norhamzah yang melihat persamaan itu dengan wanita sufi, Rabiatul Adawiyah.

Raja Siam

Norhamzah berkata, ada juga pendapat yang mengatakan Cik Siti Wan Kembang dan Puteri Saadong merupakan orang yang sama.

Ia mungkin kerana persamaan kedua-duanya dari segi perwatakan, unsur keramat serta hayat yang diketahui berakhir di Gunung Ayam.

Puteri Saadong dikatakan mewarisi sifat-sifat keramat ibu angkatnya. Diceritakan bahawa Raja Siam yang ingin mendekatinya ditumbuhi kudis sehingga hanya dapat disembuhkan dengan air telapak kaki Puteri Saadong

5 comments:

Phiya Ismail said...

Sy berminat sgt nak tau kisah kedua2 puteri lagenda tersebut

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

saya ingin tahu siapa raja mas dari mana asal nya bagaimana kisah dia datang ke siam dan bertempat di selatan thai sampai beranak bercucu disana

adat melayu said...

As'slm. masa2 kcl2 dlu mak sllu ckp yg kmi dri kturunan rja jembal, sy sllu glk gli hti mndgr crta mak dn mgangap itu hnya stu crita dgeng org tua2 dlu. tba lh hri ini 10/8/12 sy trbca atkl di dlm blog asl usl rja2 klnta. dn trkjut dgn apa yg di critakn hmpr 70% sma yg mcm mak sy prnh crtakn pd sy msa kcl2 dlu, cma yg bezanya tntng ank llki rja loyar yg di tls dlm blog ini mgtakn ank llkinya mti smsa kcl. dri ksh mak sy pla mnyatakn ank llki rja loyar brnama rja abdullah ye'itu ( moyang2 kmi dhlu )rja loyar tlah mnyuruh sseorg mmbwa rja abdullah lri dri krjaannya krna tkt kpda ancman dri sdra2nya di sbbkn rja abdullah msh kcl, rja loyar mnistiharkn yg rja abdullah mningal smsa kcl. rja abdullah di lrikn ke negeri siam dn di tukarkn nma tuan putih di sbbkn tknk bgi org knl. di siam lh tuan putih bljr ilmu2 prbtn dn mnjdi tok mudin krna di ktakn tuan putih seorg yg mulut masim, hngalh ke jnrsi kmi skrg, mula2 sy pn xprcya dgn crta mak, hngalh prnh skli trjdi kpda makcik sy, mak sllu psn jgn mkn ikn kekacang dn buluh betong ttpi sy dgl, smpai lh 1 hri makcik sy yg mmkn ikn kekacang llu bdnnya gtl bnkak kudis smpai ke muka dn mrta kmi mncri bomoh untk brbat dn aklhnya bru lh jmpa yg rsi, itu pn bnyk soaln yg dia tnyakn kpda mak tntng asl usl kluarga kmi, sblm ni mak prnh crtakn pda sy yg pnyakit yg sy almi msa kcl dlu tpi sy xprcya dn mgngap itu hnyalh kbtln, smpai lh btl2 trjdi kpda makcik sy bru lh sy brsa tkt dgn apa yg di lrang olh mak sy, nsib sy xsmpt mkn tpi yg mmknnya adalh makcik sy. tp tdk brmkna lg sy prcya pd crta2 yg mak sy prnah ckp. smpai lh ke hri ini bru lh sy trfkr tntng atkel2 dlm bolg ini, kshnya sprti yg mak sy prnah critakn dlu. kni brulh sy sdr apa yg mak ckp dlu bkn crita dgeng, tppppp sy msh lg trtnya2 btl atau tdk, tp yg jlsnya crta dlm ni hnpr 70% sma gn crta yg mak sy crtkn kpda sy. cma sy nk thu ja ada kh ini bnr atau sblknya, sy msh lg klru..

Afiq deLover said...

as'salam...mak ayah saya pun kata yg keluarga kami dr keturunan raja jembal