====INFO SEMASA ======


Sebarang urusan boleh terus ke emel pertubuhan pkrjk92@gmail.com


Untuk pendaftaran ahli di luar kelantan boleh lah berhubung terus dengan pengerusi atau Setiausaha Perhubungan NegeriTuesday, October 14, 2008

Perhimpunan Aidilfitri PKRJK diSambut Meriah

Pertubuhan Kerabat Raja Jembal Kelantan (PKRJK) pula mengadakan perhimpunan keluarga pada 4 Syawal yang dihadiri lebih 200 keluarga.
Perhimpunan itu diadakan di Pulau Melaka tidak jauh daripada rumah Menteri Besar yang juga penaung pertubuhan tersebut.
Jurucakap pertubuhan tersebut Nik Din Nik Mat berkata, melalui perhimpunan keluarga tersebut ia dapat merapatkan lagi hubungan silaturrahim di antara keluarga yang tinggal di seluruh pelusuk negara.
Katanya, perhimpunan seperti itu dijadikan sebagai acara tahunan yang bermula pada 1991.
"Saya amat terharu kerana pertubuhan ini berjaya menyatupadukan keluarga keturunan Raja Jembal yang sememangnya terkenal dengan pemerintahan yang adil dan saksama di Kelantan suatu ketika dahulu.
"Kalau Raja Jembal masih ada tentunya dia akan gembira melihat betapa ramainya anak cucu berkumpul dan saling sayang menyayangi di antara satu sama lain," kata beliau.
Yang Dipertua PKRJK, Nik Yusuff Nik Muhammad berharap kerabat pertubuhan tersebut sentiasa mengamalkan sikap bekerjasama di antara satu sama lain.
Menurutnya semua kerabat mesti mempertahankan maruah keturunan Raja Jembal yang sentiasa bersatu padu, tolong menolong dan maju ke hadapan dalam pelbagai bidang.
"Raja Jembal merupakan seorang pemimpin yang disegani di Kelantan pada suatu ketika dahulu. Oleh itu kita perlu memastikan kehormatan diberi rakyat sejak dahulu terus dipertahankan," katanya.
Kata beliau sehingga sekarang ramai di kalangan kerabat Raja Jembal berjaya dalam pelbagai bidang termasuk pegawai tinggi kerajaan, menerajui syarikat besar, tokoh politik dan korporat.
Menurutnya juga PKRJK kini mempunyai seramai 1200 ahli dari seluruh negara dan mempunyai cawangan di Kedah dan Perak. Manakala usaha sedang dilakukan bagi menubuh cawangan di Terengganu.
PKRJK juga mempunyai laman web sendiri iaitu
http://pkrjk.blogspot.com/.


Artikel di petik dari Harakahdaily.net 6/10/2008/6 syawal 1429

1 comment:

Unknown said...

Aslm ym ,nama saya nur intan bt abdullah (nama abah :mahasan b ahmad tetpi dia ada kad ahli dgan guna nama nik mahasan bin ahmad) tapi saya taktahu kenapa nama dalam ic dia tiada gelaran tuan/nik kerana dia mempunyai 5 orang adik beradik 3 mempunyai nik dan 2 tidak diletak nik .tapi kelima-lima mereka mempunyai kad ahli .nama nenek(tuan wook bt tuan berang bin tuan long)

Pertanyaan saya: adakah saya juga dikaitkan dengan keturunan raja jembal sebab saya dan adik beradik tiada pangkal nik/tuan disbbkan nama pangkal abah saya tiada nik. Dan adakah saya dikaitkan kerabat raja jembal kerana dalam adikberadik hanya saya yang dibintikan abdullah?

2)sekiranya saya salah seorang ahli kerabat diraja jembal bolehkah saya mendaftar ahli pkrj kerana saya berbintikan abdullah dan tidak mempunyai nik/tuan sebagaimana sepupu2 yang lain.

Harap dapat menjawab kekeliruan saya,terima kasih